Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash


Partnerzy LGD

Gmina Czorsztyn
 

Gmina Krościenko n/D


Gmina Ochotnica Dolna


Miasto i Gmina Szczawnica

Polecane strony

 

 

 

 

 

 

 

 

Podsumowanie warsztatów kulinarnych z cyklu „Smaki gorczańsko-pienińskie”

W dniu 25 maja 2011 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Kluszkowcach odbył się warsztaty kulinarny z cyklu „Smaki gorczańsko-pienińskie – tradycyjna kuchnia regionalna”. Podczas warsztatów zaprezentowana została kuchnia gorczańska. Przygotowano potrawy regionalne:

1. Kwaśnica z grulami na żeberkach,
2. Grule z wodą miętową,
3. Grule z wodą bryndzaną,
4. Gałuski,
5. Bryja z ciemnej mąki ze skwarkami,
6. Pierogi z grulami i bryndzą,
7. Moskol z bryndzą,
8. Moskol ze spyrką,
9. Chleb ze smolcem,
10. Babka drożdżowa.

Wszystko było bardzo smaczne i ładnie podane w regionalnych naczyniach. 

Jeżeli Państwo są zainteresowani przyrządzaniem potraw regionalnych wg przepisów Kół Gospodyń Wiejskich, to Stowarzyszenie już dzisiaj zachęca do zapoznania się z publikacją o smakach gorczańsko-pienińskich, którą zamierzamy wydać na przełomie roku 2011/2012. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Gorce – Pieniny” zachęca do wzięcia udziału w kolejnych warsztatach celem zapoznania się ze sposobem ich przyrządzania. 

Poniżej prezentujemy galerę zdjęć z warsztatów.

  
 
Dodaj link do:
www.facebook.com