W dniu 25 maja 2011 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Kluszkowcach odbył się warsztaty kulinarny z cyklu „Smaki gorczańsko-pienińskie – tradycyjna kuchnia regionalna”. Podczas warsztatów zaprezentowana została kuchnia gorczańska. Przygotowano potrawy regionalne:
1. Kwaśnica z grulami na żeberkach,
2. Grule z wodą miętową,
3. Grule z wodą bryndzaną,
4. Gałuski,
5. Bryja z ciemnej mąki ze skwarkami,
6. Pierogi z grulami i bryndzą,
7. Moskol z bryndzą,
8. Moskol ze spyrką,
9. Chleb ze smolcem,
10. Babka drożdżowa.
Wszystko było bardzo smaczne i ładnie podane w regionalnych naczyniach.
Jeżeli Państwo są zainteresowani przyrządzaniem potraw regionalnych wg przepisów Kół Gospodyń Wiejskich, to Stowarzyszenie już dzisiaj zachęca do zapoznania się z publikacją o smakach gorczańsko-pienińskich, którą zamierzamy wydać na przełomie roku 2011/2012. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Gorce – Pieniny” zachęca do wzięcia udziału w kolejnych warsztatach celem zapoznania się ze sposobem ich przyrządzania.
Poniżej prezentujemy galerę zdjęć z warsztatów.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie” Operacja pn. „Podnoszenie kompetencji LGD i społeczności lokalnych, szkolenie i tworzenie sieci kontaktów oraz wypracowanie mechanizmów współpracy i włączania lokalnych społeczności w celu przygotowania i wdrożenia LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy Leader w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Przewidywane wyniki operacji: Realizacja Planu włączenia społeczności, w szczególności przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny"