Ogromnym powodzeniem cieszyły się bezpłatne warsztaty kulinarne zorganizowane przez Stowarzyszenie „Gorce-Pieniny”, które odbyły się w dniu 17 lutego 2012 r. w siedzibie OSP Czorsztyn. Przeprowadzone warsztaty są jedną z form aktywizujących lokalne społeczności w ramach działania „Funkcjonowanie lokalnej grupy działania , nabywanie umiejętności i aktywizacja”.
Zarząd LGD reprezentowany był przez Prezesa LGD p.Krystyne Kubik, V-ce Prezesów: p.Małgorzatę Piątek i Zbigniewa Chlebka, p.Andrzeja Wojtaszka-Skarbnika oraz Macieja Mikołajczyka-Sekretarza LGD. Udział w warsztatach wzięło udział ponad 50 osób, mieszkańców Czorsztyna, Maniów, Krościenka, Tylmanowej i Ochotnicy.
Celem warsztatów była integracja i aktywizacja lokalnej społeczności, a także przedstawienie zasad przygotowania i promocji produktów regionalnych, połączony z ich degustacją.
Potrawy regionalne przygotowały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Czorsztyna, Maniów i Mizernej. Podano m.in. moskaliki z chleba z bryndzą, pierogi z mąki razowej z boczkiem, brydzonkę, gulasz czorsztyński, grulanka na baraninie, kołoc, kozina z wykom, kiska, salceson, kiełbasa swojsko, pasztet, kapusta z żeberkami, kluski z tartych gruli, a na słodko placek z marmoladą i rogaliki.
Panie z Kół Gospodyń przekazały także wszystkim uczestnikom spotkania tajniki i sposoby przygotowania niektórych potraw.
Przygotowane potrawy zostały sfotografowane i stanowić będą materiał, na podstawie którego powstanie specjalny album pt.: ”Smaki Gorczańsko-Pienińskie”. Będzie on dostępny dla wszystkich uczestników warsztatów oraz rozdawany wszystkim, którzy wyrażą chęć jej wykorzystania.
Podczas warsztatów, przekazano także informację o prowadzonych działaniach na rzecz realizacji i ewentualnej zmiany lokalnej Strategii Rozwoju, poinformowano również o kryteriach wyboru projektów oraz o sposobie i terminie naboru wniosków dla przyszłych beneficjentów w ramach realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju.
Warsztaty zakończyły się degustacją, w czasie której wszyscy obecni mieli okazję przekonać się o znakomitych walorach smakowych przygotowanych potraw. Wszystkie dania udały się wyśmienicie, były smaczne i pięknie wyglądały.
Na warsztatach mieliśmy przyjemność gościć Wójta Gminy Czorsztyn p. Tadeusza Wacha, który wyraził słowa uznania za pomysł wydania albumu i pogratulował gospodyniom za przygotowanie smacznych potraw, a mieszkańcom obszaru LGD podziękował za liczny udział w warsztatach.
Ostanie już warsztaty organizowane przez LGD, odbędą się w dniu 21.02.2012 w WOK Ochotnica Dolna, na które serdecznie zapraszamy.
K.Kubik
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie” Operacja pn. „Podnoszenie kompetencji LGD i społeczności lokalnych, szkolenie i tworzenie sieci kontaktów oraz wypracowanie mechanizmów współpracy i włączania lokalnych społeczności w celu przygotowania i wdrożenia LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy Leader w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Przewidywane wyniki operacji: Realizacja Planu włączenia społeczności, w szczególności przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny"