Ponad 40 osób z terenu gmina Ochotnica Dolna oraz liczna grupa radnych gminy Ochotnica Dolna uczestniczyło w bezpłatnych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Stowarzyszenie „Gorce-Pieniny”, które odbyły się w dniu 21 lutego 2012 r. w siedzibie WOK Ochotnica Dolna.
Były to już trzecie warsztaty w tym miesiącu. Warsztaty były współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i były jedną z form aktywizujących lokalne społeczności .
Zarząd LGD reprezentowany był przez Prezesa LGD p.Krystynę Kubik, V-ce Prezesów: p.Małgorzatę Piątek i Zbigniewa Chlebka, p.Andrzeja Wojtaszka-Skarbnika , Macieja Mikołajczyka-Sekretarza LGD, oraz Edwarda Ponickiego-członka Zarządu.
Potrawy regionalne przygotowały gospodynie z Ochotnicy Dolnej oraz Tylmanowej. A były to: „placek z ziemniaków gotowanych pieczonych na blachach,sapka z bryndzą i masłem, ziemniaki z zasmażką ,dziatki ze skwarkami, żeberka peklowane gotowane w kapuście, herbata lipowa z miodem, ziemniaki z wodą bryndzaną, kapusta z grochem i pęcakami, jucha z ziemniakami, placek z blachy ze smalcem, ochotnicki oscypek, korboce, ser klagany, zupa owocowa, pęczak z grochem i żeberkiem, sapka ze skwarkami, zaciorka na mleku, prażonka, ziemniaki zapiekane z bryndzą, jabłka zapiekane oraz placek drożdżowy”
Każda z Pań z przyjemnością dzieliła się swoimi umiejętnościami w przyrządzaniu potraw, udzielała cennych wskazówek i porad.
Przygotowane potrawy zostały sfotografowane i stanowić będą materiał, na podstawie którego powstanie specjalny album pt.: ”Smaki Gorczańsko-Pienińskie”. Będzie on dostępny dla wszystkich uczestników warsztatów oraz rozdawany wszystkim, którzy wyrażą chęć jej wykorzystania.
Podczas warsztatów V-ce Prezes Stowarzyszenia p.Zbigniew Chlebek, przekazał informację o prowadzonych działaniach na rzecz realizacji i ewentualnej zmiany lokalnej Strategii Rozwoju, poinformował również o kryteriach wyboru projektów oraz o sposobie i terminie naboru wniosków dla przyszłych beneficjentów w ramach realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju.
Warsztaty zakończyły się degustacją, w czasie której wszyscy obecni mieli okazję przekonać się o znakomitych walorach smakowych przygotowanych potraw. Uczestnicy zgodnie orzekli, że warsztaty były potrzebne i pożyteczne. Stosowne podziękowania za zorganizowanie i udział w warszatach złożył zarządowi LGD i przybyłym mieszkańcom gminy Wójt Gminy Ochotnica Dolna p.Kazimierz Konopka.
K.Kubik
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie” Operacja pn. „Podnoszenie kompetencji LGD i społeczności lokalnych, szkolenie i tworzenie sieci kontaktów oraz wypracowanie mechanizmów współpracy i włączania lokalnych społeczności w celu przygotowania i wdrożenia LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy Leader w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Przewidywane wyniki operacji: Realizacja Planu włączenia społeczności, w szczególności przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny"