Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash


Partnerzy LGD

Gmina Czorsztyn
 

Gmina Krościenko n/D


Gmina Ochotnica Dolna


Miasto i Gmina Szczawnica

Polecane strony

 

 

 

 

 

 

 

 

Warsztaty kulinarne w Sromowcach Wyżnych

W dniu  10 lutego  2012 r. w  Sromowcach Wyżnych ,  Stowarzyszenie LGD „Gorce-Pieniny” w ramach działań aktywizujących lokalne społeczności zorganizowało warsztaty  z zakresu przygotowania  potraw regionalnych  obszaru pienińsko-gorczańskiego  w ramach działania „Funkcjonowanie lokalnej grupy działania , nabywanie umiejętności i aktywizacja „

 

Motywacją do podjęcia tego przedsięwzięcia było stale rosnące zainteresowanie dawnymi potrawami regionalnymi  często już zapomnianymi , które chcielibyśmy zachować i utrwalić w postaci albumu jaki zamierzamy wydać jeszcze w tym roku w nakładzie 2000 tys. egzemplarzy.

 

Celem warsztatów była przede wszystkim integracja i aktywizacja lokalnej społeczności , oraz nabywanie umiejętności kultywowania tradycji kucharskich.

 

Bezpłatne warsztaty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Z oferty Stowarzyszenia skorzystało łącznie 20 osób z terenu  LGD. Znaczącą większość uczestników stanowiły kobiety, ale znalazło się też kilku odważnych mężczyzn pragnących udoskonalić swoje kulinarne umiejętności. – Warsztaty  kulinarne były okazją nie tylko do zdobycia nowych umiejętności, ale także wymiany doświadczeń, przepisów i sposobów na udane  dawne potrawy.

 

 

Podczas warsztatów każda z uczestniczek mogła osobiście posmakować i ocenić przyrządzone przez siebie  potrawy, m.in.: grulanka zasmażana, pencok na wędzące, kapusta z grochem, kopyto pienińskie, pierogi z kaszą i grzybami suszonymi, grule z juchą,  moskol, fioły ze śliwkami, krzon wielkanocny, krupy na ratce i na słodko placek z marmuladą.

 

Przygotowane potrawy były nie tylko smaczne i oryginalne, ale przede wszystkim proste i szybkie do przyrządzenia, co jest dużym udogodnieniem dla zapracowanych gospodyń domowych .  Udział w warsztatach był nie tylko doskonałą okazją do zapoznanie się z ciekawymi przepisami i sposobami przyrządzania potraw, ale także było to zachęcenie mieszkańców do ich promowania.

 

Podczas warsztatów wykonano zdjęcia  potraw do albumu, przekazano także  informację  o prowadzonych działaniach na rzecz realizacji i ewentualnej zmiany lokalnej Strategii Rozwoju ,poinformowano  również o  kryteriach wyboru projektów oraz o  sposobie i terminie  naboru wniosków  dla przyszłych beneficjentów  w ramach realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju.

 

Warsztaty prowadzone były w  Izbie Regionalnej  prowadzonej  jest przez  Koło Gospodyń Wiejskich ze Sromowiec Wyżnych. W izbie prowadzi się wiele warsztatów i pokazów, głównie dla dzieci i młodzieży szkolnej. Odbywają się tu lekcje i pokazy tradycyjnego gotowania, przędzenia, pieczenia chleba, jak i darcia pierza.

 

Budynek Izby Regionalnej posiada bogatą historię: w dawnych latach mieściły się: szkoła podstawowa, kino objazdowe, biblioteka, teatr ludowy i klubokawiarnia Obecnie prezentowane są tu eksponaty stanowiące wyposażenie wiejskiego domu i sprzęty gospodarskie z przełomu XIX i XX wieku, oraz wiele pamiątek związanych z regionem.


Zapraszamy do udziału w kolejnych warsztatach , które odbędą się w dniu 17.02.2012 w OSP Czorsztyn oraz 21.02.2012 w WOK Ochotnica Dolna.


K.Kubik

 
 
Dodaj link do:
www.facebook.com