W dniu 10 lutego 2012 r. w Sromowcach Wyżnych , Stowarzyszenie LGD „Gorce-Pieniny” w ramach działań aktywizujących lokalne społeczności zorganizowało warsztaty z zakresu przygotowania potraw regionalnych obszaru pienińsko-gorczańskiego w ramach działania „Funkcjonowanie lokalnej grupy działania , nabywanie umiejętności i aktywizacja „
Motywacją do podjęcia tego przedsięwzięcia było stale rosnące zainteresowanie dawnymi potrawami regionalnymi często już zapomnianymi , które chcielibyśmy zachować i utrwalić w postaci albumu jaki zamierzamy wydać jeszcze w tym roku w nakładzie 2000 tys. egzemplarzy.
Celem warsztatów była przede wszystkim integracja i aktywizacja lokalnej społeczności , oraz nabywanie umiejętności kultywowania tradycji kucharskich.
Bezpłatne warsztaty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Z oferty Stowarzyszenia skorzystało łącznie 20 osób z terenu LGD. Znaczącą większość uczestników stanowiły kobiety, ale znalazło się też kilku odważnych mężczyzn pragnących udoskonalić swoje kulinarne umiejętności. – Warsztaty kulinarne były okazją nie tylko do zdobycia nowych umiejętności, ale także wymiany doświadczeń, przepisów i sposobów na udane dawne potrawy.
Podczas warsztatów każda z uczestniczek mogła osobiście posmakować i ocenić przyrządzone przez siebie potrawy, m.in.: grulanka zasmażana, pencok na wędzące, kapusta z grochem, kopyto pienińskie, pierogi z kaszą i grzybami suszonymi, grule z juchą, moskol, fioły ze śliwkami, krzon wielkanocny, krupy na ratce i na słodko placek z marmuladą.
Przygotowane potrawy były nie tylko smaczne i oryginalne, ale przede wszystkim proste i szybkie do przyrządzenia, co jest dużym udogodnieniem dla zapracowanych gospodyń domowych . Udział w warsztatach był nie tylko doskonałą okazją do zapoznanie się z ciekawymi przepisami i sposobami przyrządzania potraw, ale także było to zachęcenie mieszkańców do ich promowania.
Podczas warsztatów wykonano zdjęcia potraw do albumu, przekazano także informację o prowadzonych działaniach na rzecz realizacji i ewentualnej zmiany lokalnej Strategii Rozwoju ,poinformowano również o kryteriach wyboru projektów oraz o sposobie i terminie naboru wniosków dla przyszłych beneficjentów w ramach realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju.
Warsztaty prowadzone były w Izbie Regionalnej prowadzonej jest przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Sromowiec Wyżnych. W izbie prowadzi się wiele warsztatów i pokazów, głównie dla dzieci i młodzieży szkolnej. Odbywają się tu lekcje i pokazy tradycyjnego gotowania, przędzenia, pieczenia chleba, jak i darcia pierza.
Budynek Izby Regionalnej posiada bogatą historię: w dawnych latach mieściły się: szkoła podstawowa, kino objazdowe, biblioteka, teatr ludowy i klubokawiarnia Obecnie prezentowane są tu eksponaty stanowiące wyposażenie wiejskiego domu i sprzęty gospodarskie z przełomu XIX i XX wieku, oraz wiele pamiątek związanych z regionem.
Zapraszamy do udziału w kolejnych warsztatach , które odbędą się w dniu 17.02.2012 w OSP Czorsztyn oraz 21.02.2012 w WOK Ochotnica Dolna.
K.Kubik
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie” Operacja pn. „Podnoszenie kompetencji LGD i społeczności lokalnych, szkolenie i tworzenie sieci kontaktów oraz wypracowanie mechanizmów współpracy i włączania lokalnych społeczności w celu przygotowania i wdrożenia LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy Leader w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Przewidywane wyniki operacji: Realizacja Planu włączenia społeczności, w szczególności przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Gorce-Pieniny"