KUCHNIA POLOWA ORAZ NAMIOTY DLA ZWIĄZKU PODHALAN
Przedmiot projektu: Kultywowanie kuchni regionalnej poprzez zakup kuchni polowej oraz namiotów.
Celem operacji jest : zwiększenie aktywności społeczności lokalnej w ochronie dziedzictwa kulturowego oraz promocja regionu, poprzez kultywowanie miejscowych tradycji kulinarnych podczas imprez i spotkań przy pomocy zakupionej kuchni polowej oraz namiotów.
W ramach realizacji operacji zakupiono w pełni wyposażoną kuchnię polową w skład której wchodzi: warnik do wody, bemar nastawny, pojemniki termoizolacyjne , pokrywki, termos stołowy, kociołek do zupy, stół cateringowy, pojemniki na sztućce, taca, chochle, widelec,, łopatka, garnki, deski do krojenia, witryna ekspozycyjna, podgrzewacz , grzałka, naleśnikarnia,pojemnik barmański. Zakupiony sprzęt i narzędzia służyły będą do przygotowania i promowania produktów kulinarnych , poprzez kultywowanie miejscowych tradycji kulinarnych podczas imprez i spotkań.
Zakupiono również komplet namiotów przeznaczonych do ochrony kuchni polowej oraz do ochrony miejsca do degustacji potraw.
Projekt realizuje przedsięwzięcia LSR w zakresie promocji i organizacji wydarzeń kulturalnych promujących region.
Zakupiony sprzęt służył będzie do prezentacji na różnego rodzaju imprezach tradycyjnych potraw wiejskich, przygotowywanych przez członków Związku Podhalan, oraz indywidualne gospodynie prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, co przyczyni się m.innymi do aktywizacji społeczności lokalnej
Wartość całkowita projektu : 22 372,00
Kwota dofinansowania: 17 897,60
Projekt został zrealizowany w roku 2013r. Wniosek, złożony przez Związek Podhalan za pośrednictwem Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”.
Beneficjent: Związek Podhalan w Polsce
K.Kubik