KUCHNIA POLOWA ORAZ NAMIOTY DLA ZWIĄZKU PODHALAN

Przedmiot projektu: Kultywowanie kuchni regionalnej poprzez zakup kuchni polowej oraz namiotów.

Celem operacji jest : zwiększenie aktywności społeczności lokalnej w ochronie dziedzictwa kulturowego oraz promocja regionu, poprzez kultywowanie miejscowych tradycji kulinarnych podczas imprez i spotkań przy pomocy zakupionej kuchni polowej  oraz namiotów.

W ramach realizacji operacji zakupiono  w pełni wyposażoną kuchnię polową w skład której wchodzi: warnik do wody, bemar nastawny, pojemniki termoizolacyjne , pokrywki, termos stołowy, kociołek do zupy, stół cateringowy, pojemniki na sztućce, taca, chochle, widelec,, łopatka, garnki, deski do krojenia, witryna  ekspozycyjna, podgrzewacz , grzałka, naleśnikarnia,pojemnik barmański. Zakupiony  sprzęt i narzędzia  służyły będą do przygotowania i promowania produktów  kulinarnych , poprzez kultywowanie miejscowych tradycji kulinarnych podczas imprez i spotkań.

Zakupiono również komplet namiotów przeznaczonych do ochrony kuchni polowej oraz do ochrony miejsca do degustacji potraw.

Projekt realizuje przedsięwzięcia LSR w zakresie promocji i organizacji wydarzeń kulturalnych promujących region.

Zakupiony sprzęt służył będzie do prezentacji na różnego rodzaju imprezach tradycyjnych potraw wiejskich, przygotowywanych przez  członków Związku Podhalan, oraz indywidualne gospodynie  prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, co przyczyni się m.innymi do aktywizacji społeczności lokalnej

Wartość całkowita  projektu : 22 372,00

Kwota dofinansowania: 17 897,60

Projekt został zrealizowany w roku 2013r. Wniosek, złożony przez Związek Podhalan   za pośrednictwem Stowarzyszenia Lokalna  Grupa Działania „Gorce-Pieniny”.

 Beneficjent: Związek Podhalan  w Polsce

K.Kubik