Pierwsze warsztaty kulinarne za nami
Kuchnia łączy w sobie cały naukowy dorobek człowieka. Jedzenie jest nie tylko wielką przyjemnością, ale jednym z najważniejszych elementów naszego życia.
W dniu 9.10.2020 r. w siedzibie Pienińskiego Oddziału Związku Podhalan odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne z zakresu przygotowania potraw regionalnych w ramach zadania „W dawnej kuchni Pienin i Gorców”. Podczas warsztatów uczestniczki przygotowały gołąbki, pierogi, pomułę i baraninę. We wspólnym gronie miały możliwość zdobyć wiedzę na temat wartościowych przepisów, tradycji w zakresie regionalnej sztuki kulinarnej oraz wymienić się kulinarnymi doświadczeniami.
W smakach ziemi pienińskiej można się zakochać. To kuchnia prosta, a jednocześnie bardzo różnorodna. Pragniemy przybliżyć je Państwu, by ocalić od zapomnienia prawdziwe kulinarne perełki.
Publikacja powstaje w ramach zadania publicznego Województwa Małopolskiego w dziedzinie kultury w 2020r. pn. „Mecenat Małopolski – I edycja”;
Kolejne warsztaty kulinarne odbędą się już jutro w Maniowach.