Podsumowanie warsztatów kulinarnych w OSP Kąty
Wszystko, co pyszne, szybko się kończy – zgodnie twierdzili uczestnicy warsztatów kulinarnych oraz warsztatów z zasad nakrywania i dekorowania stołu. W sobotę 24 listopada 2018r.w budynku OSP Krościenko-Kąty odbyło się zakończenie warsztatów organizowanych w ramach projektu „CZAS NA SMAKI REGIONALNE - zachowanie i kultywowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego”.
Gościem specjalnym spotkania była Poseł na Sejm RP Pani Anna Paluch. Wśród gości, którzy wzięli udział w wydarzeniu byli miedzy innymi: Pan Jan Dyda - Wójt Gminy Krościenko, Pan Piotr Oleś-Komendant Gminny OSP, członkowie Zarządu i druhowie OSP Kąty. Część oficjalną spotkania rozpoczął Prezes OSP Kąty Pan Stanisław Gabryś, który przedstawił historię i przebieg projektu. Pani Poseł na Sejm RP pogratulowała organizacji OSP pomysłu organizacji tego typu warsztatów, pięknie nawiązując do 100-lecia Niepodległej i zachowania tradycji polskiej. Pan Wójt Gminy również zabrał głos, złożył gratulacje Prezesowi i stwierdził iż każdy pomysł, który ma na celu uczyć, rozwijać nowe umiejętności, aktywizować i integrować zasługuje na pochwałę. Zapewnił o dalszej pomocy ze strony Urzędu Gminy.
Uczestnicy projektu z rąk Pani Poseł, Pana Prezesa OSP i Wójta Gminy Krościenko odebrali pamiątkowe dyplomy.
Podczas wydarzenia można było spróbować przygotowanego na oczach widzów tatara z pstrąga. Do degustacji podano m.in. gołąbki z kaszą, pierogi z baraniną, schab ze śliwką, kapustę, groch. Były też letnie smaki w wersji słodkiej, wytrawne połączenia kulinarne, specjały dla miłośników konkretnego jedzenia z porcją mięsa i wielbicieli potraw jarskich. Mimo tej różnorodności, coś jednak łączyło te dania – wszystkie były przygotowane z wykorzystaniem produktów regionalnych , tradycyjnych i wszystkie znikały z talerzy równie szybko.
Wśród dodatkowych atrakcji podczas imprezy podsumowującej warsztaty odbyły się się konkursy „ Łzy szczęścia „ oraz „ Master Chef Junior”. Oprawę muzyczną wydarzenia zapewniła kapela regionalna Jaśka Kubika.
Liczę na to, że pienińskie produkty tradycyjne i regionalne będą się cieszyć równie dużą popularnością przez cały rok, a inspiracje kulinarne z warsztatów będą wykorzystywane w wielu domach –mówił podczas spotkania Prezes OSP Stanisław Gabryś.
Projekt pn: Czas na smaki regionalne - zachowanie i kultywowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego został dofinansowany w wysokości 50 tys.,zł w ramach działania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, wdrażany za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „ Gorce-Pieniny”.
Krystyna Kubik