WARSZATY KULINARNE W OSP KĄTY ROZPOCZĘTE

Pod koniec września 2018r. w budynku OSP Krościenko-Kąty rozpoczęły się warsztaty kulinarne oraz warsztaty z zasad nakrywania i dekorowania stołu oraz podawania i dekorowania potraw. Organizatorem zajęć jest OSP Krościenko-Kąty, które na ten cel pozyskało środki finansowe w ramach działania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, wdrażanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną firmę z Krakowa i będą trwały do końca 2018roku. Jak informuje Prezes OSP Pan Stanisław Gabryś „przeprowadzona rekrutacja wykazała, iż jest ogromne zapotrzebowanie na tego typu zajęcia i mam nadzieję, ze odbiorcy warsztatów zdobędą wiedzę w tym zakresie.” W ramach zajęć do tej pory uczestnicy warsztatów uczyli się zasad obsługi z wykorzystaniem elementów savoir vivre - techniki obsługi, zasad nakrywania, wyposażenie kelnera, rodzaje serwisów, język savoir vivre, etykieta stołu oraz normy zachowań przyjęcia i bankietu. Podczas zajęć praktycznych przygotowano potrawy miedzy innymi :gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, kołoc, pstrąg z boczkiem i śliwkami, tatar z pstrąga z białym oscypkiem, pstrąg ze szczawiem.

Krystyna Kubik