Bezpłatne warsztaty dotyczące aranżacji stołu oraz wykonywanie ozdób okolicznościaowych

Nowy Sącz 12.09.2017

 

 

                                                                                                                                               ZAPROSZENIE        

           Małopolska Izba Rolnicza zaprasza do udziału w dwudniowych bezpłatnych warsztatach dot. aranżacji stołu, wykonywanie ozdób okolicznościowych oraz techniki carvingu i zdobienia pierników organizowanych w ramach projektu KSOW „Artystycznie i apetycznie, czyli sztuka na gościnnym stole”. Warsztaty odbędą się w dniach

19-20.09.2017r. w godzinach od 9.00 -17.00 w Willa Jasna w Czorsztynie ul. Drohojowskich 7, powiat nowotarski. Uczestnictwo w warsztatach proszę potwierdzić drogą elektroniczną do dnia 16.09.2017 roku na adres: nsacz@nir.sacz.pl lub telefonicznie18 441 41 55. Zgłoszenia można przesłać na adres : Małopolska Izba Rolnicza, 33-300 Nowy Sącz ul. Bielowicka 39L/2

Program warsztatów :

I dzień warsztatów

  1. 45-9.00 rejestracja uczestników

9.00- 9.10 omówienie celu i technik warsztatów przez organizatora, przedstawienie instruktora

9.10-11.00- omówienie aranżacji stołu „ Jesiennego” przez instruktora. Własnoręcznie wykonywanie przez uczestników stroików: układanie na krążku brzozowym róż wykonanych z liści klonu, kwiatów hortensji, wrzosów, pigwy i ognika). Wykonywanie świecznika ze słoika –ozdabianie jesiennymi liśćmi i jutą. Nauka układania serwetek na stół jesienny. Wspólne dekorowanie stołu jesiennego.

11.00-11.15 przerwa kawowa

11.15-13.00 –omówienie aranżacji stołu” Zimowego” przez instruktora. Własnoręcznie wykonywanie przez uczestników stroika z gałązek jedliny z wykorzystaniem szyszek, suszu z cytryny, pomarańczy, cynamonu i goździków. Nauka składania serwetek na stół zimowy. Wspólne dekorowanie stołu zimowego

13.00-13.45- obiad

13.45-15.15- omówienie aranżacji stołu” Wiosennego” przez instruktora. Własnoręczne wykonanie dekoracji zrobionych kwiatów z krepiny oraz wykonanie wianków z siana, ozdabianie bukszpanem, mchem, wierzba mandżurska całość ułożona na podkładkach filcowych, nauka układania serwetek na stół wiosenny. Wspólne dekorowanie stołu wiosennego

15.15-17.00-.omówienie aranżacji stołu „ Letniego” przez instruktora, przedstawienie techniki wykonywania ozdób do stołu letniego. Własnoręcznie wykonywanie przez uczestników flakonów ze słoików dekorowanych wstążką, wypełnienie bio-ziemią, wykonywanie świeczników z butelki. Nauka składania serwetek na stół letni. Wspólne dekorowanie stołu letniego.

II dzień warsztatów

9.00- 9.10. omówienie celu i technik warsztatów przez organizatora, przedstawienie instruktora

9.10-10.00- omówienie historii carvingu, zasad dekoracji potraw oraz sposobów zabezpieczania i pielęgnacji ozdób wykonanych metoda carving.

10.00-11.30 wykonywanie dekoracji z owoców i warzyw techniką carvingu: tulipan z papryki, zwijane kwiaty z marchwi ( 3 rodzaje) szyszka z marchwi, dalia z cebuli, szyszka z cebuli, kwiat lotosu z pora, listki z pora.

11.30-11.45 – przerwa kawowa

11.45-13.15- C.d wykonywania dekoracji z owoców i warzyw techniką carvingu: listki z cukinii, papiloty z pora, ażurowy liść z kapusty czerwonej, kwiaty z rzodkiewek, spirala z ogórka, łabędź z jabłka, chryzantema lub róża z buraka czerwonego.

13.15-14.00-obiad

14.00-17.00-Warsztaty ręcznego zdobienia pierników z wykorzystaniem tradycyjnych i nowoczesnych metod zdobnictwa. Uczestnicy samodzielnie udekorują pierniki z wykorzystaniem lukru i masy cukrowej, przygotują samodzielnie elementy dekoracyjne ( listki, kwiatki, serduszka itp.) z masy cukrowej. Na jednego uczestnika przypada 5 sztuk pierników wielkości około 10 cm.

Prezentacja wykonanych ozdób przez uczestników warsztatów.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl 

 

Z poważaniem

Lucyna Chęcińska

Koordynator projektu